2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΣτις 22 Φεβρουαρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η 2η Συνάντηση Καταναλωτικών Οργανώσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από :

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου
Ένωση Kαταναλωτών Ροδόπης
Ένωση Καταναλωτών Καβάλας
Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών

Στα πλαίσια της θεσμοθετημένης πλέον συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν με:

*Την Εκπροσώπηση των καταναλωτών σε επιτροπές φορέων σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε:


Α) να υποστηριχθούν κοινοί εκπρόσωποι στον Ενιαίο φορέα Διαπίστευσης (Υπουργείο Ανάπτυξης), στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΥΠΕΧΩΔΕ) και την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την χρονομεριστική μίσθωση.

Β) να υπάρξει πίεση προς τους τοπικούς φορείς (Δήμους, Νομαρχίες, Υπερνομαρχίες και Περιφέρεια) προκειμένου να θεσμοθετηθεί συμμετοχή σε επιμέρους φορείς για θέματα που αφορούν τους καταναλωτές.

* Όσον αφορά το πρόβλημα του κλεισίματος των γραφείων ΔΕΗ και ΟΤΕ αποφασίσθηκε κοινή δράση με σκοπό να ανατραπεί αυτή η απόφαση η/και να υπάρξει πρόβλεψη για αποφυγή πληρωμής σχετικού τέλους από τους καταναλωτές.

* Όσον αφορά το θέμα των ελάχιστων παγίων καθώς και για τις υπερβολικές χρεώσεις των τιμολογίων ύδρευσης, θα γίνει κοινή έρευνα σε όλους τους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με σκοπό να οδηγηθούμε σε κοινές προτάσεις προς τους Εμπλεκόμενους Δήμους επ’ ωφελεία των καταναλωτών.

* Επίσης εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα διοργανωθούν κοινές δράσεις-εκδηλώσεις σε θέματα προστασίας και ενημέρωσης καταναλωτών που θα αποφασισθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

* Θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη με σκοπό την προβολή του έργου των Καταναλωτικών Οργανώσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

* Αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συγκεκριμένος δίαυλος επικοινωνίας (ηλεκτρονικός) με σκοπό να υπάρχει πιο γρήγορη ενημέρωση για προβλήματα που παρουσιάζονται σε μία οργάνωση και η υποστήριξη από τις υπόλοιπες όπου αυτό είναι απαραίτητο.

* Σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης των Καταναλωτικών Οργανώσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα-Βουλγαρία- Ρουμανία) που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 στην Καβάλα αποφασίσθηκε να επιδιωχθεί μία δεύτερη συνάντηση με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων των καταναλωτικών οργανώσεων της περιοχής με γνώμονα την εκπαίδευση, ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή.

* Αποφασίσθηκε επίσης η δημιουργία κοινών καταναλωτικών μηνυμάτων με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

* Τέλος η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Σέρρες με διοργανώτρια οργάνωση την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών τον Μάιο του 2009.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης- Έβρου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ . Μηνόπουλο και τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Έβρου κ Θωμαϊδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: