Απαιτούμε πραγματικές εκπτώσεις και όχι αλαλούμ


Η θερινή περίοδος των εκπτώσεων άρχισε εδώ και δυο βδομάδες. Οι εκπτώσεις δίνουν μία ευκαιρία, στους Καταναλωτές να επωφεληθούν, από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, αλλά, συγχρόνως, κρύβουν αρκετές παγίδες.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ και το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ:

1. Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής. Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, από τις μεγάλες εκπτώσεις.
2. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς, εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον Καταναλωτή, πριν την αγορά, με ανάλογη πινακίδα.
3. Η αναγραφή της τιμής, που ίσχυε, πριν τις εκπτώσεις και αυτής, που προκύπτει, από την έκπτωση, είναι υποχρεωτική. Δηλαδή, κάθε είδος πρέπει να "φέρει" δύο τιμές ή την τιμή, που ίσχυε, πριν την έκπτωση και, στο ίδιο καρτελάκι, το ποσοστό της έκπτωσης. Στο σημείο αυτό, όμως, χρειάζεται προσοχή. Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται, στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι σαν συνολικό ποσοστό, στις βιτρίνες των καταστημάτων.
4. Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε, από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.
5. Θα αποβεί πολύ χρήσιμο, εάν, πριν τις εκπτώσεις, επισκεφθούμε την αγορά, για να δούμε τις τιμές, πριν την έκπτωση και να επισημάνουμε τα είδη, που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πριν και μετά την έκπτωση καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται, ως τιμή, πριν την έκπτωση, είναι πραγματικό.
6. Πριν ξεκινήσουμε, για ψώνια, πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε, είναι περιττό και δεν έχουμε κανένα όφελος, από την αγορά του.
7. Πριν αγοράσουμε οτιδήποτε, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξουμε, σωστά.
8. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα: Τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης, στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος. Πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και χρησιμοποιούνται, σαν "κράχτες". Όταν, όμως, μπαίνουμε, στο κατάστημα, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά ποσοστά, συνήθως πολύ μικρότερα.
9. Αν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους, που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
10. Απαιτούμε απόδειξη πληρωμής, για κάθε αγορά μας. Μην ξεχνάμε ότι η απόδειξη είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στο προϊόν, που αγοράσαμε.
11. Πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουμε. Σύμφωνα με το ν. 2251/94 άρθρο 1, ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία, σχετική με το προϊόν, που επιθυμούμε να αγοράσουμε.
12. Πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο, υπάρχουν και μερικοί, που σκοπεύουν να "ελαφρύνουν" το δικό μας πορτοφόλι.

Σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη 14/89, για όλα τα είδη, που εκτίθενται, στις βιτρίνες των καταστημάτων, αναγράφεται, υποχρεωτικά, σε πινακίδα, η τιμή πώλησής τους. Εξαιρούνται, από αυτή την υποχρέωση, τα είδη, που η τιμή τους ξεπερνά τις 2.000 ευρώ ή τα είδη κοσμηματοπωλείου, που πωλούνται πάνω από 1.000 ευρώ. Δυστυχώς, αρκετοί επαγγελματίες δεν εφαρμόζουν αυτή τη διάταξη.

Σύμφωνα με το νόμο 3377/2005, 30 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, απαγορεύονταν, οι προσφορές και οι προεκπτώσεις. Πρόσφατα, το Υπουργείο Ανάπτυξης κατήργησε την απαγόρευση, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση, με τους καταναλωτές. Αυτή η ρύθμιση, θα δημιουργήσει σύγχυση, στους καταναλωτές, που δε θα γνωρίζουν ποια είναι τελικά, η αρχική, η κανονική τιμή ενός προϊόντος. Επίσης, δε θα γνωρίζουν, αν δικαιούνται αλλαγή ελαττωματικού προϊόντος, που αγοράστηκε σε περίοδο προσφορών. Ειλικρινά, δεν κατανοούμε πως είναι δυνατόν να υπάρχει επίσημη περίοδος εκπτώσεων και, ταυτόχρονα, περίοδος προσφορών.

Όταν το 2005, ψηφίστηκε ο νόμος 3377, η κυβέρνηση υποσχόταν εποπτεία και ρύθμιση της αγοράς και προστασία των καταναλωτών, από ένα καθεστώς ασυδοσίας, όπου επί 10 μήνες γινόταν εκπτώσεις και προσφορές και δύο μήνες υπήρχαν κανονικές τιμές. Τώρα, επιστρέφουμε, στο παλιό άναρχο καθεστώς. Δεν μπορεί να υπάρχει το άλλοθι της κρίσης για «προσφορές». Αν, πράγματι, θέλουν να πουλήσουν, σε χαμηλές τιμές, μπορούν να το κάνουν νόμιμα, χωρίς παραπλανητικές τυμπανοκρουσίες.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποφασίσει ποιος νόμος θα εφαρμόζεται και να διασφαλίσει την εφαρμογή του. Βιώσαμε, στο παρελθόν, αθέμιτες και επιθετικές εμπορικές πρακτικές, οι οποίες νόθευαν τον υγιή ανταγωνισμό και εξαπατούσαν τους καταναλωτές. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε, στο παλιό καθεστώς των πλασματικών εκπτώσεων, όλο το χρόνο, που οδηγούσε στην παραπλάνηση των καταναλωτών.

Καλούμε τους Καταναλωτές να αποφεύγουν να κάνουν τις αγορές τους, από καταστήματα, που δε σέβονται τα δικαιώματά μας, όπως αυτά αναλύονται παραπάνω.


Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στην
Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, τηλ. 25310-35222.

Κουβέρ και … Πονηριές

«Πήγαμε να φάμε, σε κεντρικό εστιατόριο. Όταν ήρθε ο λογαριασμός, πρόσεξα ότι μου είχαν χρεώσει κουβέρ. Διαμαρτυρήθηκα και μου το αφαίρεσαν, από το λογαριασμό».

«Στο λογαριασμό, μου χρέωσαν ψωμί, που δεν είχα παραγγείλει. Όταν διαμαρτυρήθηκα, μου απάντησαν ότι το ψωμί αντικατέστησε το κουβέρ και η χρέωσή του είναι πολιτική της επιχείρησης».

Είναι καταγγελίες, που δεχόμαστε, τις τελευταίες μέρες, όλο και συχνότερα. Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους Καταναλωτές:

· Σύμφωνα με την 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν, στην πελατεία τους, το λεγόμενο ΚΟΥΒΕΡ (σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ.).
· Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ σε συνεργασία με το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους Καταναλωτές να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους και να αρνούνται να πληρώσουν κουβέρ ή «μεταλλαγμένο» κουβέρ.


Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στην
Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, τηλ. 25310-35222.

Ταξιδεύοντας με λεωφορείο

Δελτίο Τύπου

Αν επιλέξουμε να ταξιδέψουμε, με λεωφορείο, μπορούμε να ταξιδέψουμε, είτε με λεωφορεία του Ο.Σ.Ε., είτε με λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Και στις δυο περιπτώσεις, έχουμε κάποια δικαιώματα:

Λεωφορεία Ο.Σ.Ε.

Τα λεωφορεία του Ο.Σ.Ε. εξυπηρετούν μόνο δρομολόγια εξωτερικού.

· Οι βασικοί κανόνες μεταφοράς, αναγράφονται, στο εισιτήριό μας.

· Εάν χάσουμε το εισιτήριό μας, δε μπορούμε ούτε να ταξιδέψουμε, ούτε να το αντικαταστήσουμε, ούτε να πάρουμε τα χρήματά μας, πίσω.

· Εάν ζητήσουμε την ακύρωση του εισιτηρίου μας, πριν την αναχώρηση του λεωφορείου, μπορούμε:

o Ή να αλλάξουμε ημερομηνία,

o Ή να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω.

· Αν ακυρωθεί το δρομολόγιο, με ευθύνη του Ο.Σ.Ε., μπορούμε:

o Ή να εισπράξουμε το αντίτιμο του εισιτηρίου,

o Ή να ταξιδέψουμε, με άλλο δρομολόγιο.

· Μπορούμε να μεταφέρουμε, δωρεάν, αποσκευές βάρους, μέχρι 20 κιλά. Για περισσότερο βάρος, πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον κόμιστρα.

· Εάν καταστραφούν ή χαθούν οι αποσκευές μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε, μέχρι 150 ευρώ αποζημίωση.

· Σε περίπτωση ατυχήματος, η αποζημίωση ορίζεται, με βάση την ελληνική νομοθεσία.

Για παράπονα και καταγγελίες, για τα λεωφορεία του Ο.Σ.Ε., μπορούμε να απευθυνθούμε:

· Στους επικεφαλής των σταθμών και των αμαξοστοιχιών.

· Στις υπηρεσίες πωλήσεων του Ο.Σ.Ε., Καρόλου 1-3, 10437 Αθήνα

· Στην υπηρεσία πληροφόρησης και εξυπηρέτησης πελατών, ΟΣΕ τηλέφωνο 1110.

· Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στο τηλέφωνο 1520.

· Στη Συνήγορο του Καταναλωτή, εφόσον ο Ο.Σ.Ε. δεν έχει επιλύσει την καταγγελία μας, στα τηλέφωνα 2103817208 και 2103817133.

· Στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στο γραφείο καταγγελιών του ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τμήμα εξυπηρέτησης Καταναλωτών: τηλ. 2310 233.333, ώρες 09:00 – 14:30.

Λεωφορεία ΚΤΕΛ

Οι φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου (ΚΤΕΛ) έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις:

· Εξυπηρετούν τις τακτικές λεωφορειακές γραμμές, που υπάγονται, σε καθένα, από αυτά.

· Μεριμνούν, για την καθαριότητα, την ευπρεπή εμφάνιση, την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων, καθώς και τη συντήρηση, με σκοπό τη μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη χρήση τους. Την υποχρέωση αυτή έχουν και οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

· Εισπράττουν τα καθορισμένα αντίτιμα εισιτηρίων και αναρτούν, σε εμφανή θέση, το ισχύον τιμολόγιο.

· Τηρούν, με ακρίβεια, τα καθορισμένα δρομολόγια και δρομολογούν έκτακτα, όποτε το επιβάλλουν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.

· Διατηρούν, σε καλή κατάσταση, σταθμούς, πρακτορεία άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων και στέγαστρα αναμονής επιβατών, τοποθετούν πινακίδες αφετηριών και στάσεων και λαμβάνουν, γενικά, κάθε μέτρο χρήσιμο, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

· Πληροφορούν το επιβατικό κοινό, για το δίκτυο και τα δρομολόγια των επιβατικών γραμμών, καθώς και για κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο.

· Προβαίνουν, σε κρατήσεις θέσεων. Η κράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική, για το Κ.Τ.Ε.Λ., έως και μία ώρα, πριν την εκτέλεση του δρομολογίου.

· Μεριμνούν, για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών, των αποσκευών αυτών και των ασυνόδευτων μικροδεμάτων.

· Μεριμνούν, για την ακριβή εκτέλεση του προγραμματισμένου έργου, ιδίως όσον αφορά τη συχνότητα, την τήρηση των δρομολογίων και του χρόνου διαδρομής.

· Μεριμνούν, για την ικανοποιητική εξυπηρέτηση των επιβατών, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και κατά την παραμονή τους, στους χώρους αναμονής και άφιξης-αναχώρησης λεωφορείων.

· Διαθέτουν οργανωμένες υπηρεσίες πληροφοριών (Γραφείο εξυπηρέτησης κοινού), στους σταθμούς άφιξης και αναχώρησης.

· Διαθέτουν οργανωμένη υπηρεσία παραλαβής δεμάτων και φύλαξης απολεσθέντων αντικειμένων.

· Απαγορεύουν τη μεταφορά εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών.

· Απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων, που μεταφέρονται, με κατάλληλα, για το σκοπό αυτό, μέσα.

· Τοποθετούν, τόσο στους σταθμούς και στα πρακτορεία, όσο και μέσα στα λεωφορεία "Κιβώτια παραπόνων - υποδείξεων".

· Απαγορεύουν τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μέχρι έξι (6) ετών, χωρίς συνοδό. Ο συνοδός φροντίζει, για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών και καταλαμβάνει μαζί με το παιδί, μία θέση επιβάτη, η οποία βρίσκεται πίσω από άλλο κάθισμα.

· Επιτρέπουν, σε παιδιά ηλικίας από έξι (6) έως δεκαπέντε (15) ετών να χρησιμοποιούν, ανά τρία διπλό, ενιαίο κάθισμα, εφ' όσον βρίσκεται, πίσω από άλλο κάθισμα επιβάτη.

· Παρακολουθούν, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχετικά δελτία των μέσων ενημέρωσης και όταν παρίσταται ανάγκη, λόγω διακοπής συγκοινωνιών, μέσω πορθμείων ή άλλων θέσεων, λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα (αναβολή δρομολογίων, ενημέρωση του επιβατικού κοινού, κατά το χρόνο αναχωρήσεως κ.λπ.), προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, που είναι δυνατόν να προληφθεί.

· Αναρτούν τον Χ.Υ.Κ., σε εμφανή σημεία των σταθμών και πρακτορείων άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων, όσο και μέσα σε αυτά και το διαθέτουν, στο επιβατικό κοινό, με κάθε πρόσφορο μέσο.

Οι εργαζόμενοι, στους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου, έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις:

· Να έχουν ευπρεπή εμφάνιση και να φέρουν την ειδική στολή, για όσους επιβάλλεται, κατά την ώρα της Υπηρεσίας, διατηρημένη, σε καλή κατάσταση.

· Να συμπεριφέρονται, προς το επιβατικό κοινό, με ευγένεια, σοβαρότητα και προθυμία και να φροντίζουν, για την πλήρη και άμεση εξυπηρέτησή του.

· Να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, όταν πρόκειται, για εμποδιζόμενα άτομα (ηλικιωμένα πρόσωπα, έγκυες γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες).

· Να δίνουν, με προθυμία κάθε χρήσιμη πληροφορία, για τα δρομολόγια, τις αφίξεις - αναχωρήσεις λεωφορείων κ.λπ.

· Να μην καπνίζουν, κατά τη διάρκεια του δρομολογίου.

· Να φροντίζουν, για την παραλαβή και παράδοση των αποσκευών των επιβατών και των ασυνόδευτων μικροδεμάτων.

· Οι ελεγκτές των εισιτηρίων να επιδεικνύουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

· Οι οδηγοί των λεωφορείων να τοποθετούν το ονοματεπώνυμό τους, σε ορισμένη θέση και να αλλάζουν την οθόνη του λεωφορείου.

· Να μεριμνούν, ώστε οι επιβάτες να μην ανοίγουν τα παράθυρα του λεωφoρείoυ, όταν λειτουργεί ο κλιματισμός ή όταν αντιτίθενται άλλοι επιβάτες, σε αυτό.

· Να μην επιτρέπουν, στους επιβάτες, να προβαίνουν, σε οποιαδήποτε ενέργεια, που μπορεί να προκαλέσει φθορά, στο λεωφορείο.

· Να μην επιτρέπουν, στους επιβάτες, να καπνίζουν, μέσα στο λεωφορείο.

· Να συνιστούν, στους επιβάτες, να παραχωρούν τη θέση τους, σε άτομα, που χρήζουν βοηθείας (έγκυες, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες), κατά τη διάρκεια δρομολογίων, με λεωφορεία, στα οποία επιτρέπεται η μεταφορά όρθιων επιβατών.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουμε:

· Σε περίπτωση, που ακυρώσουμε το εισιτήριό μας, τουλάχιστον 8 ώρες, πριν την αναχώρηση του λεωφορείου, δικαιούμαστε επιστροφή του 70% της τιμής του εισιτηρίου.

· Σε περίπτωση, που η ακύρωση γίνει, μέσα στις 8 προηγούμενες, από την αναχώρηση, ώρες, δικαιούμαστε επιστροφή του 50% της τιμής του εισιτηρίου.

· Εάν το επιθυμούμε, μπορούμε, αντί να ακυρώσουμε ένα εισιτήριο, πριν την αναχώρηση του λεωφορείου, να αλλάξουμε ημερομηνία ταξιδιού ή να το μεταβιβάσουμε, σε άλλον, χωρίς επιβάρυνση. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να υπάρχει θεώρηση του εισιτηρίου.

· Εάν χαθούν οι αποσκευές μας, δικαιούμαστε αποζημίωση τουλάχιστον 30 ευρώ. Σε παλαιότερη καταγγελία καταναλωτή, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., για απώλεια αποσκευών, η αποζημίωση, που δόθηκε, για μια ολόκληρη βαλίτσα, που περιείχε αντικείμενα αξίας, άνω των 1500 ευρώ, ήταν μόνον 30 ευρώ. Η δικαιολογία του ΚΤΕΛ ότι ο καταναλωτής δεν πέρασε τις αποσκευές του, από αρμόδιο υπάλληλο, για τη ζύγιση και την τοποθέτηση, σε αυτές, καρτέλα αποσκευών (ένα τμήμα της οποίας επικολλάται στην αποσκευή και ένα παραδίδεται στον επιβάτη), όπως όφειλε, για αυτό και δεν υπήρχε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, για την πιστοποίηση των αποσκευών του. Για αυτό, προσοχή, στις αποσκευές μας, σε κάθε στάση του λεωφορείου. Δεν τοποθετούμε, σε αυτές, πολύτιμα αντικείμενα. Αυτά τα παίρνουμε, μαζί μας, στις χειραποσκευές μας.

· Εάν χαθούν ασυνόδευτα μικροδέματα, δικαιούμαστε αποζημίωση τουλάχιστον 15 ευρώ.

· Εάν το λεωφορείο δε μας παραλάβει, από αφετηρία ή προκαθορισμένη στάση, ενώ εμείς βρισκόμασταν έγκαιρα, εκεί, δικαιούμαστε αποζημίωση το τριπλάσιο της αξίας του εισιτηρίου.

· Για παράπονα – καταγγελίες, για τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, μπορούμε να απευθυνθούμε:

· Στην υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών της Νομαρχίας της έδρας του συγκοινωνιακού φορέα.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στην

Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, τηλ. 25310-35222.