Απαιτούμε πραγματικές εκπτώσεις και όχι αλαλούμ


Η θερινή περίοδος των εκπτώσεων άρχισε εδώ και δυο βδομάδες. Οι εκπτώσεις δίνουν μία ευκαιρία, στους Καταναλωτές να επωφεληθούν, από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, αλλά, συγχρόνως, κρύβουν αρκετές παγίδες.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ και το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ:

1. Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής. Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, από τις μεγάλες εκπτώσεις.
2. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς, εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον Καταναλωτή, πριν την αγορά, με ανάλογη πινακίδα.
3. Η αναγραφή της τιμής, που ίσχυε, πριν τις εκπτώσεις και αυτής, που προκύπτει, από την έκπτωση, είναι υποχρεωτική. Δηλαδή, κάθε είδος πρέπει να "φέρει" δύο τιμές ή την τιμή, που ίσχυε, πριν την έκπτωση και, στο ίδιο καρτελάκι, το ποσοστό της έκπτωσης. Στο σημείο αυτό, όμως, χρειάζεται προσοχή. Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται, στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι σαν συνολικό ποσοστό, στις βιτρίνες των καταστημάτων.
4. Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε, από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.
5. Θα αποβεί πολύ χρήσιμο, εάν, πριν τις εκπτώσεις, επισκεφθούμε την αγορά, για να δούμε τις τιμές, πριν την έκπτωση και να επισημάνουμε τα είδη, που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πριν και μετά την έκπτωση καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται, ως τιμή, πριν την έκπτωση, είναι πραγματικό.
6. Πριν ξεκινήσουμε, για ψώνια, πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε, είναι περιττό και δεν έχουμε κανένα όφελος, από την αγορά του.
7. Πριν αγοράσουμε οτιδήποτε, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξουμε, σωστά.
8. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα: Τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης, στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος. Πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και χρησιμοποιούνται, σαν "κράχτες". Όταν, όμως, μπαίνουμε, στο κατάστημα, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά ποσοστά, συνήθως πολύ μικρότερα.
9. Αν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους, που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
10. Απαιτούμε απόδειξη πληρωμής, για κάθε αγορά μας. Μην ξεχνάμε ότι η απόδειξη είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στο προϊόν, που αγοράσαμε.
11. Πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουμε. Σύμφωνα με το ν. 2251/94 άρθρο 1, ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία, σχετική με το προϊόν, που επιθυμούμε να αγοράσουμε.
12. Πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο, υπάρχουν και μερικοί, που σκοπεύουν να "ελαφρύνουν" το δικό μας πορτοφόλι.

Σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη 14/89, για όλα τα είδη, που εκτίθενται, στις βιτρίνες των καταστημάτων, αναγράφεται, υποχρεωτικά, σε πινακίδα, η τιμή πώλησής τους. Εξαιρούνται, από αυτή την υποχρέωση, τα είδη, που η τιμή τους ξεπερνά τις 2.000 ευρώ ή τα είδη κοσμηματοπωλείου, που πωλούνται πάνω από 1.000 ευρώ. Δυστυχώς, αρκετοί επαγγελματίες δεν εφαρμόζουν αυτή τη διάταξη.

Σύμφωνα με το νόμο 3377/2005, 30 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, απαγορεύονταν, οι προσφορές και οι προεκπτώσεις. Πρόσφατα, το Υπουργείο Ανάπτυξης κατήργησε την απαγόρευση, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση, με τους καταναλωτές. Αυτή η ρύθμιση, θα δημιουργήσει σύγχυση, στους καταναλωτές, που δε θα γνωρίζουν ποια είναι τελικά, η αρχική, η κανονική τιμή ενός προϊόντος. Επίσης, δε θα γνωρίζουν, αν δικαιούνται αλλαγή ελαττωματικού προϊόντος, που αγοράστηκε σε περίοδο προσφορών. Ειλικρινά, δεν κατανοούμε πως είναι δυνατόν να υπάρχει επίσημη περίοδος εκπτώσεων και, ταυτόχρονα, περίοδος προσφορών.

Όταν το 2005, ψηφίστηκε ο νόμος 3377, η κυβέρνηση υποσχόταν εποπτεία και ρύθμιση της αγοράς και προστασία των καταναλωτών, από ένα καθεστώς ασυδοσίας, όπου επί 10 μήνες γινόταν εκπτώσεις και προσφορές και δύο μήνες υπήρχαν κανονικές τιμές. Τώρα, επιστρέφουμε, στο παλιό άναρχο καθεστώς. Δεν μπορεί να υπάρχει το άλλοθι της κρίσης για «προσφορές». Αν, πράγματι, θέλουν να πουλήσουν, σε χαμηλές τιμές, μπορούν να το κάνουν νόμιμα, χωρίς παραπλανητικές τυμπανοκρουσίες.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποφασίσει ποιος νόμος θα εφαρμόζεται και να διασφαλίσει την εφαρμογή του. Βιώσαμε, στο παρελθόν, αθέμιτες και επιθετικές εμπορικές πρακτικές, οι οποίες νόθευαν τον υγιή ανταγωνισμό και εξαπατούσαν τους καταναλωτές. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε, στο παλιό καθεστώς των πλασματικών εκπτώσεων, όλο το χρόνο, που οδηγούσε στην παραπλάνηση των καταναλωτών.

Καλούμε τους Καταναλωτές να αποφεύγουν να κάνουν τις αγορές τους, από καταστήματα, που δε σέβονται τα δικαιώματά μας, όπως αυτά αναλύονται παραπάνω.


Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στην
Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, τηλ. 25310-35222.

Δεν υπάρχουν σχόλια: